
Nulägesanalys- Uppsala läns livsmedelssystem
Uppsala län har en fantastiskt potential att öka sin livsmedelsproduktion, samtidigt står länets livsmedelsystem flera utmaningar. Läs mer i länets nya Nulägesanlys – Uppsala läns livsmedelssystem.
Start › Upptäck Ät Uppsala län
Uppsala län har en fantastiskt potential att öka sin livsmedelsproduktion, samtidigt står länets livsmedelsystem flera utmaningar. Läs mer i länets nya Nulägesanlys – Uppsala läns livsmedelssystem.
Kungaparets jubileumsbesök till Uppsala | Länsstyrelsen Uppsala (lansstyrelsen.se)
Nu är Upplands landskapsmåltid beslutad – ÄT UPPsala län (atuppsalalan.se)
Förrätten är enbärsgravad kronhjort, inlagda senapsfrön, jordärtskockskräm, pepparrot och krutonger på Upplandskubb.
Varmrätten är mälargös med smörstekta bondbönor, krondillsbuljong, rödbetsolja, rostad knippmorot och friterad palsternacka.
Efterrätten är saffransglass, krossad choklad och havtornscoulis på en smörstekt äppleplätt av Bergiusäpple.
Projektet kommer genomföras inom ramen för handlingsplanen för Ät Uppsala län och går in i flera av handlingsplanens teman, bland annat Förenkla för företag, Från jord och vatten till bord och Konsument och upphandling. Projektet ämnar möta de identifierade problemen och behoven – en ökande vildsvinspopulation, ökande bök- och betesskador, få vilthanteringsanläggningar i länet samt utmaningar kopplat till få ut vildsvinskött till konsument.Projektet pågår under 2022-2024Då projektet genomförs inom ramen för Ät Uppsala län betyder det att länsstyrelsen genomför projektet i bred samverkan, bland annat tillsammans med Uppsala kommun, Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, Sveriges lantbruksuniversitet, LRF Mälardalen och Region Uppsala.
Nu har smakrådet med landshövding Göran Enander och måltidsforskare Richard Tellström beslutat om Uppland och Uppsala läns nya landskapsmåltid. Måltiderna består av kronhjort, mälargös och saffransglass och bonusmåltiden består av en Upplandslåda. Beslutet om måltiderna har lämnats in till akademierna som står bakom det nationella initiativet Svenska Landskapsrätter.
Inom ramen för livsmedelsstrategin har Jordbruksverket fått i uppdrag av regeringen att främja marknaden för ekologiska livsmedel. Länsstyrelsen Uppsala län har beviljats medel för projekt som syftar till att stärka den ekologiska livsmedelsproduktionen och konsumtionen i Uppsala län.
Uppsala län har genom landshövding Göran Enander bjudits in att bidra med en landskapsrätt i det nationella initiativet Svenska Landskapsrätter för 2022. Inbjudan är accepterad.
Uppsala län har en fantastiskt potential att öka sin livsmedelsproduktion, samtidigt står länets livsmedelsystem flera utmaningar. Läs mer i länets nya Nulägesanlys – Uppsala läns livsmedelssystem.
Kungaparets jubileumsbesök till Uppsala | Länsstyrelsen Uppsala (lansstyrelsen.se)
Nu är Upplands landskapsmåltid beslutad – ÄT UPPsala län (atuppsalalan.se)
Förrätten är enbärsgravad kronhjort, inlagda senapsfrön, jordärtskockskräm, pepparrot och krutonger på Upplandskubb.
Varmrätten är mälargös med smörstekta bondbönor, krondillsbuljong, rödbetsolja, rostad knippmorot och friterad palsternacka.
Efterrätten är saffransglass, krossad choklad och havtornscoulis på en smörstekt äppleplätt av Bergiusäpple.
Projektet kommer genomföras inom ramen för handlingsplanen för Ät Uppsala län och går in i flera av handlingsplanens teman, bland annat Förenkla för företag, Från jord och vatten till bord och Konsument och upphandling. Projektet ämnar möta de identifierade problemen och behoven – en ökande vildsvinspopulation, ökande bök- och betesskador, få vilthanteringsanläggningar i länet samt utmaningar kopplat till få ut vildsvinskött till konsument.Projektet pågår under 2022-2024Då projektet genomförs inom ramen för Ät Uppsala län betyder det att länsstyrelsen genomför projektet i bred samverkan, bland annat tillsammans med Uppsala kommun, Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, Sveriges lantbruksuniversitet, LRF Mälardalen och Region Uppsala.
Nu har smakrådet med landshövding Göran Enander och måltidsforskare Richard Tellström beslutat om Uppland och Uppsala läns nya landskapsmåltid. Måltiderna består av kronhjort, mälargös och saffransglass och bonusmåltiden består av en Upplandslåda. Beslutet om måltiderna har lämnats in till akademierna som står bakom det nationella initiativet Svenska Landskapsrätter.
Bonden i skolan är en unik satsning där elever på ett enkelt och roligt sätt får lära sig var maten på våra tallrikar kommer ifrån och varför vi behöver bönder. I filmerna ovan får du följa med till spannmålsbonden Andreas utanför Uppsala och mjölkbonden Anette i Roslagen.
Bondens mat i Uppland är en ekonomisk förening för producenter som gör det lättare för dig som konsument att hitta bra mat från länet, bland annat på torghandeln Bondens egen marknad. Hos Bondens mat i Uppland hittar du flera av länets fantastiska råvaror, mathantverk, gårdsbutiker med mera.
Local Food Nodes bygger broar mellan lokala matproducenter och slutkonsumenter genom en öppen plattform för handel med lokal mat.
REKO-ringar är en modell för lokal direkthandel mellan småskaliga producenter och konsumenter. Förkortningen REKO står för rejäl konsumtion. I länet finns ett antal REKO-ringar.
REKO-ringar finns på flera ställen i länet. Enklast att hitta den som är närmast dig är Facebook, Hushållningssällskapet eller via Local Food Nodes.
Destination Uppsala har samlat information om vad som finns att se och göra för dig som vill upptäcka mer av omnejder och stad.
Hos Visit Roslagen hittar du en del av allt det goda Roslagen har att erbjuda.
Här hittar du utvalda naturreservat, friluftsområden och smultronställen nära dig. Sök t ex efter badplatser, vandringsleder eller grillplatser.