Nu blir det lättare att sälja och köpa vildsvinskött
Den 4 november lanserades nya föreskrifter om jägares leveranser av små mängder vildsvin och kött av vildsvin. Med de nya föreskrifterna ska det blir enklare för jägare att sälja vildsvinskött
Start › Matproducent
Den här sidan riktar sig till dig som jobbar med livsmedelsproduktion. Här hittar du aktuell information, rådgivning, tips på utbildningar och projekt där du kan utveckla kunskaper för ditt lantbruksföretag.
Saknar du något? Tveka inte att fylla i formuläret längst ner!
År 2023 förnyades jordbrukspolitiken för Sverige och resten av EU. Det innebär förändringar för stöden till jordbruksföretagare. På Jordbruksverkets webbplats kan du läsa mer om vad det innebär för dig som jordbruksföretagare och vad som är aktuellt inom jordbrukspolitiken.
Jordbruksverket – För dig som söker jordbrukarstöd (jordbruksverket.se)
Prenumerera på nyhetsbrevet om stöd till landsbygden (jordbruksverket.se)
Under 2024 träder nya föreskrifter i kraft som gör det möjligt för jägare att sälja vildsvinskött direkt till privatpersoner. Du som jagar vildsvin och vill sälja eller ge hela vildsvin eller vildsvinskött direkt till konsument behöver anmäla dig för registrering i vildsvinsjägarregistret. Du behöver också gå utbildning i hur du hanterar vildsvinskött säkert och undersöker vilt inför leverans.
Läs mer på Länsstyrelsen – Registrering av jägare (länsstyrelsen.se) och Livsmedelsverket – Vildsvinsutbildning för jägare (livsmedelsverket.se)
En grön omställning skapar flera nyttor. Minskade utsläpp, bättre arbetsmiljö, mindre avgaser, damm och buller till exempel. Med stöd från Klimatklivet kan du påbörja omställningen redan idag. Hittills har lantbrukare bland annat fått stöd för byte till fossilfria bränslen i pannor, byte av värmesystem, investeringar för eldrift, biogasdrivna traktorer med mera.
Läs mer på Klimatklivet (naturvardsverket.se) »
Välkommen till Jordbruksverkets podcast Upp på bordet.
Podcasten fokuserar på svensk livsmedelsförsörjning ur ett beredskapsperspektiv. Hur robust är Sveriges livsmedelsförsörjning?
Lyssna på podden på Jordbruksverkets webbplats eller via Soundcloud.
Här har vi samlat information som kan vara bra för dig som är matproducent att känna till.
Det finns ett växande intresse för odling samtidigt som det finns åkermark som växer igen i länet. Det finns även betesdjur som skulle kunna beta större arealer och hålla våra artrika marker öppna. Länsstyrelsen förmedlar kontakten mellan markägare och dig som önskar mark för bete eller odling.
Här hittar du information om rådgivning och kompetensutveckling inom miljö- och klimatområdet.
Du som är jordbruksföretagare kan få stöd för att utveckla eller investera i ditt företag. Stöden ska bland annat öka konkurrenskraften och hållbarheten i svenskt jordbruk och bidra till målen i den svenska livsmedelsstrategin. Kommuner, företag, föreningar och andra organisationer kan få stöd för olika projekt eller investeringar som utvecklar landsbygden. Läs mer om vad som är aktuellt inom landsbygdsprogrammet här ».
Ska du starta verksamhet inom primärproduktionen och producerar livsmedel eller foder på gårdsnivå? Eller ska du utfodra livsmedelsproducerande djur? Då ska du registrera din anläggning hos Länsstyrelsen innan du börjar verksamheten. Du kan också ändra uppgifter du registrerat. Läs mer här ».
Du kan söka jordbrukarstöd som fysisk person eller juridisk person, till exempel aktiebolag. I båda fallen ska du bedriva ett jordbruksföretag med jordbruksverksamhet. Bolagsverket svarar på frågor gällande företagsform och uppstart.
Kontakta Bolagsverket på 0771-670 670 eller via frågeformulär ».
Du behöver ett kundnummer hos länsstyrelsen för att kunna söka jordbrukarstöd. Du söker jordbrukarstöd genom att lämna in en SAM-ansökan via e-tjänsten SAM-Internet.
Kontakta länsstyrelsen på 0771-67 00 00 eller fyll i länsstyrelsens formulär för nya kundnummer ».
Det finns mycket att tänka på inför en överlåtelse, framför allt beroende på när under året överlåtelsen sker. Om du tar över en hel SAM‑ansökan eller bara delar av ett företag påverkar också vad du behöver göra.
Länsstyrelsen besvarar frågor gällande ersättningarna och åtaganden, samt överlåtelser.
Kontakta länsstyrelsen på 0771-67 00 00, via forumet Fråga oss » eller jordbrukarstod.uppsala@lansstyrelsen.se ».
Om du är under 40 år och har startat ditt jordbruksföretag för första gången för högst 5 år sedan kan du söka stödet till unga jordbrukare. Om du är under 40 och har startat för högst 2 år sedan kan du även söka startstödet, som är ett företagsstöd. Länsstyrelsen besvarar frågor gällande bägge stöden.
Kontakta jordbruksenheten gällande stödet för unga på 0771-67 00 00 eller jordbrukarstod.uppsala@lansstyrelsen.se ».
Kontakta landsbygdsenheten gällande startstödet på 010-223 30 00 eller landsbygdsutveckling.uppsala@lansstyrelsen.se ».
Håll dig uppdaterad på vad som är aktuellt just nu. Registrera dig för nyhetsbrev:
Nyhetsbrev – Landsbygd Uppsala län »
Den 4 november lanserades nya föreskrifter om jägares leveranser av små mängder vildsvin och kött av vildsvin. Med de nya föreskrifterna ska det blir enklare för jägare att sälja vildsvinskött
En intressant eftermiddag med ekologiska livsmedel i fokus! Kom och lyssna på kunniga föreläsare om den ekologiska produktionens och marknadens fortsatta potentialer framåt. Vi avslutar med en trerätters middag gjord på närproducerade och ekologiska råvaror. Välkomna!
Uppsala län har en fantastiskt potential att öka sin livsmedelsproduktion, samtidigt står länets livsmedelsystem flera utmaningar. Läs mer i länets nya Nulägesanlys – Uppsala läns livsmedelssystem.