Konsument

Konsument

Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar din kropp men även landskapet runtikring dig. Hållbar produktion, god djuromsorg, låg användning av antibiotika, biologisk mångfald och ansvarsfull användning av kemiska växtskyddsmedel är exempel på mervärden av att välja svensk och lokalproducerad mat.

Att de som arbetar med produktionen har bra arbetsförhållanden och att den bidrar till utveckling och försörjning i våra landsbygder är också viktiga värden. Ditt val av mat påverkar länets tillväxt och utveckling!

Hitta lokal mat

Bondens mat i Uppland

Bondens mat i Uppland

Bondens mat i Uppland är en ekonomisk förening för producenter som gör det lättare för dig som konsument att hitta bra mat från länet, bland annat på torghandeln Bondens egen marknad. Hos Bondens mat i Uppland hittar du flera av länets fantastiska råvaror, mathantverk, gårdsbutiker med mera.

Fjärdhundraland

Fjärdhundraland

Upptäck mathantverk, natur och kultur i besöksområdet Fjärdhundraland. Fjärdhundraland är en ekonomisk förening som samlar upplevelser i en levande landsbygd. Här hittar du besöksmål som kaféer, gårdsbutiker och mycket mer.
Local Food Nodes

Local Food Nodes

Local Food Nodes bygger broar mellan lokala matproducenter och slutkonsumenter genom en öppen plattform för handel med lokal mat.

REKO-ringar

REKO-ringar är en modell för lokal direkthandel mellan småskaliga producenter och konsumenter. Förkortningen REKO står för rejäl konsumtion. I länet finns ett antal REKO-ringar. 

REKO-ringar finns på flera ställen i länet. Enklast att hitta den som är närmast dig är Facebook, Hushållningssällskapet eller via Local Food Nodes.

Visste du att

• hälften av den mat vi äter i Sverige produceras i ett annat land

• i Sverige produceras mat med omsorg om människor, djur och miljö

• i Sverige är användningen av antibiotika och kemiska bekämpningsmedel i livsmedelsproduktionen låg

• mat som produceras i Sverige skapar jobb och tillväxt i vårt land

• mat som produceras och konsumeras i Sverige bidrar till ett hållbart livsmedelssystem?

Tillsammans arbetar vi för miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbar mat.



Tre filmer om biologisk mångfald

Följ med Emil V. Nilsson till marken som med Stig Ederyds hjälp har blivit likt en äng. Den här typen av mark kallas ängsvall. I filmen pratar vi också med markägaren Malin Lindgren som berättar vad hon tycker om att äga en mark som har ett sådant myller av liv. Naturvårdsexperten Tommy Lennartsson berättar om det biologiska kulturarv som blomrika miljöer är och hur man kan sköta dem för att skapa bättre förutsättningar för blommor och bin.

I filmen får du följa med Daniel Schrire ut till marken där Oskar Karlsson låter sina kor beta bland gamla ekar. Du får också träffa Maria Forslund från Länsstyrelsen i Uppsala län som berättar varför den här naturtypen är så värdefull. Betet hindrar marken från att växa igen och håller det öppet runt de gamla ekarna vilket också gynnar många arter. Som lantbrukare kan du att få stöd för att hålla ädellövsmiljöer öppna och samtidigt skapa en varierad och fin mark som är underbar att vistas i.

Anders Bohlén är en ung lantbrukare som inriktat sig på att låta sina köttdjur beta naturbetesmarker. Emil V. Nilsson träffar också naturvårdsexperten Jörgen Wissman som pratar om varför just busk- och trädrika betesmarker ofta har ett sådant myller av liv, och vad man kan göra för att gynna växt- och djurlivet i sina marker.

Lär dig mer om matsvinn

Från jordbruket i Sverige produceras mängder av mat som aldrig äts upp. Matsvinn uppstår i hela kedjan, men visste du att den mesta maten slängs i hushållen? Ungefär 75% av maten som slängs gör det i hushållen. Att minska svinnet och förbättra användningen av det som produceras är viktigt både för miljö, ekonomi, företag och konsumenter. På Livsmedelsverket  webbplats kan du läsa mer om matsvinn och vad du kan göra. Lär dig mer om matsvinn och svinnsikt nedan:

Upptäck mer

happy male chef cooking food at restaurant kitchen

Upptäck ännu mer – Turism

Destination Uppsala har samlat information om vad som finns att se och göra för dig som vill upptäcka mer av omnejder och stad.  

Besök Destination Uppsala

Här hittar du utvalda naturreservat, friluftsområden och smultronställen nära dig. Sök t ex efter badplatser, vandringsleder eller grillplatser.

Besök Naturkartan Uppsala län

Nyheter - konsument

Vad äter vi och producerar i region Uppsala år 2050?

Vad äter och producerar vi i Region Uppsala år 2050? Det var temat när Länsstyrelsen Uppsala län och SLU Future Food, genom Ät Uppsala län, in till en workshop för att diskutera framtidsscenarier i Uppsalaregionen i november.

EKO-middag på Gimo Herrgård

En intressant eftermiddag med ekologiska livsmedel i fokus! Kom och lyssna på kunniga föreläsare om den ekologiska produktionens och marknadens fortsatta potentialer framåt. Vi avslutar med en trerätters middag gjord på närproducerade och ekologiska råvaror. Välkomna!