Nu har smakrådet med landshövding Göran Enander och måltidsforskare Richard Tellström beslutat om Uppland och Uppsala läns nya landskapsmåltid. Måltiderna består av kronhjort, mälargös och saffransglass och bonusmåltiden består av en Upplandslåda. Beslutet om måltiderna har lämnats in till akademierna som står bakom det nationella initiativet Svenska Landskapsrätter.

Smakrådet har nu enats om tre rätter och en landskapslunch som ska representera Uppsala läns landskapsmåltid. Ett skriftligt underlag har lämnats in till Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien.

– Det känns väldigt roligt att vi har tagit ett beslut. Måltiderna består av komponenter från kusten, Upplandsskogen, Uppsalaslätten och länets köksträdgårdar till Mälaren. De är uppbyggda för att representera en del av landskapets historia, nutid och framtid, säger landshövding Göran Enander.

Förrätten är enbärsgravad kronhjort, inlagda senapsfrön, jordärtskockskräm, pepparrot och krutonger på Upplandskubb. Varmrätten är mälargös med smörstekta bondbönor, krondillsbuljong, rödbetsolja, rostad knippmorot och friterad palsternacka. Efterrätten är saffransglass, krossad choklad och havtornscoulis på en smörstekt äppleplätt av Bergiusäpple. Landskapslunchen är en upplandslåda på isterband och bondens rester med picklade senapsfrön och pepparrot.

Måltiderna är tänkta att passa bra både på representativa sammanhang med landshövdingen, men med svårighetsgrad för att även kunna tillagas i hemmet. Rätterna grundar sig i en spaning med måltidsforskare Richard Tellström och har arbetats fram av Vittinge Gourmetlada, Elin Pihl och Andreas Malmqvist. Måltiderna har fotograferats i sin slutversion med lokal keramik.

Smakrådet representeras av landshövding Göran Enander, måltidsforskare Richard Tellström, Feskarns VD Micke Prising, Sofia Treekrem-Runge, kock på Järlåsa skola samt Anna Björkman och Linn Bennetoft från Länsstyrelsen. Samtliga län samlas på Måltidens dag den 20 oktober för att presentera sina resultat för akademierna på Skansen i Stockholm.

Läs nyheten på Länsstyrelsen webbplats

Här ser du filmen om hur landskapsmåltiden togs fram